حجاب، نگاه دوباره – قسمت دوم - محدوده حجاب
مبارزه قرآن با برهنگی نه با بی حجابی
درباره حجاب زنان، بحث و جدل بسیار است.
چنان که فقهای معظم معنا کرده اند: حجاب زن، یعنی سر و مو بستن، چادر پوشیدن، مقنعه یا رو بنده زدن و بخصوص موی سر که حتا یک تار ازآن نباید معلوم شود! اگر خدای نخواسته زنی بی احتیاطی کند و یک تار از موی سرش معلوم شود، عرش خدا به لرزه می آید ونزدیک است کاخ دیانت فرو بریزد و دین مقدس اسلام کله پا شود!
اما از منظر قرآن کریم، همه این قیل و قال ها بی اساس است و چنین تکالیفی برای زنان مسلمان تشریع نشده است.
درباره فلسفه وجودی لباس از دیدگاه قرآن بحث کرده ایم و درآن مطالب یاد آور شدیم که فلسفه وجودی لباس از دیدگاه قرآن پوشاندن سوآت وشرمگاه است. یعنی قرآن کریم با برهنگی و بی حیایی اعراب بادیه نشین مبارزه کرده است نه با بی حجابی زنان.
اینک، بحث را با تکرار آیت شریفه 26 از سوره مبارکه اعراف پی می گیریم:
يا بَني آدَمَ قَدْ أَنْزَلْنا عَلَيْكُمْ لِباساً يُواري سَوْآتِكُمْ. ای بنی آدم لباس را نازل کردیم تا شرمگاه شما را بپوشاند.
احکام نگاه کردن، از منظر قرآن
قُلْ لِلْمُؤْمِنينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ يَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذلِكَ أَزْكى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبيرٌ بِما يَصْنَعُونَ . ( سوره نور، 30) به مردان مؤمن بگو كه چشمان خويش فروگيرند و شرمگاه خود نگه دارند. اين برايشان پاكيزه تر است.
علما، می گویند که بر اساس آیت شریفه، مردان مومن باید چشم های خود را از نامحرم بپوشانند. یعنی هر وقت زن نا محرمی را دیدند، بلافاصله چشم های خود را کور بگیرند ویا به صورت لاینقطع سر خود را به راست و چب بچرخانند تا نگاهش به نا محرمی نیفتدِ؛ ولی اگر این معنا درست باشد ثابت می شود که دین اسلام دین دیوانگان است! چراکه در شهر های بزرگ جهان هروقت از منزل خارج شوید صدها زن را می بینید که هر لحظه از مقابل شما می آیند واین رفت و آمد چنان تسلسل نا گسستنی دارد که در هیچ لحظه ای فرصت پیدا نمی کنید تا چشمان خود را باز کنید. علی هذا نتیجه این فهم ودرک از قرآن کریم این است که یا اصلا از منزل خارج نشوید ویا مانند خشکه مقدسانی که هر وقت بیرون بروند عبای تقدس را بر سر می کشند تا اطرافشان را نبینند، چشم های خود را کور بگیرید یا چارقد بزرگی را بر سر بیندازید ویا درحین راه رفتن به طور مرتب سرخود را به راست وچب بچرخانید و کله گگ بزنید و درنهایت شهر های مسلمانان شهرهای کوران ویا رقاصان شوند.
اما قرآن کریم هرگز چنین دستوری را نداده است؛ بلکه فرموده که چشم خود را از نگاه کردن به شرمگاه دیگران فرو بندید وشرمگاه خود را هم بپوشانید. یعنی قرآن کریم با برهنگی اعراب مبارزه کرده است نه با بی حجابی آنان.
آیت 31 از سوره نور: وَ قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ وَ يَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَ لا يُبْدينَ زينَتَهُنَّ إِلاَّ ما ظَهَرَ مِنْها وَ لْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلى جُيُوبِهِنَّ وَ لا يُبْدينَ زينَتَهُنَّ...
و به زنان مؤمن بگو كه چشمان خويش فروگيرند و شرمگاه خود نگه دارند و زينت هاى خود را جز آن مقدار كه پيداست آشكار نكنند و سینه های خود را با روسری بپوشانند و زينت هاى خود را آشكار نكنند...
ای پیامبر، به زنان مومن بگو که چشم های خود را از نگاه کردن به شرمگاه دیگران فروبندند وشرمگاه خود را نیز بپوشانندِ؛ زیرا شرمگاهشان زینت آنان است و نباید ظاهر شود. و باید با خمار شان سینه های خود را بپوشانند؛ زیرا سینه ها هم زینت آنان است و نباید برای نا محرم ظاهر شود.
چنان چه از آیات شریفه 30 و 31 سوره نور استنباط می شود، خداوند دستور داده که شرمگاه زنان ومردان باید پوشانده شود و اما زنان، سینه ها و پستان های خود را هم بپوشانند؛ زیرا هم شرمگاه وهم سینه زنان، زینت آنان است وبه قول اروپایی ها آلت سکسی آنان محسوب می شود، که نباید ظاهر شود.
مساله فقهی
آز آیات شریفه فوق الذکر، استنباط می شود که زنان مسلمان باید شرمگاه وسینه خود را بپوشانند. یعنی حجاب زن از لحاظ ظاهری محدود است از حدود زیر گردن تا ران. یعنی از منظر قرآن کریم، زن های مسلمان باید از زیر گردن تا نیمه ران وحد اکثر تا زانوی خود را بپوشانند،؛ واما بیشتر از این محدوده، دستور قرآن نیست.
برای تایید این فتوا، شواهدی از قرآن کریم را مطالعه کنید:
1 – آیت 58 از سوره نور: يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لِيَسْتَأْذِنْكُمُ الَّذينَ مَلَكَتْ أَيْمانُكُمْ وَ الَّذينَ لَمْ يَبْلُغُوا الْحُلُمَ مِنْكُمْ ثَلاثَ مَرَّاتٍ مِنْ قَبْلِ صَلاةِ الْفَجْرِ وَ حينَ تَضَعُونَ ثِيابَكُمْ مِنَ الظَّهيرَةِ وَ مِنْ بَعْدِ صَلاةِ الْعِشاءِ ثَلاثُ عَوْراتٍ لَكُمْ لَيْسَ عَلَيْكُمْ وَ لا عَلَيْهِمْ جُناحٌ بَعْدَهُنَّ طَوَّافُونَ عَلَيْكُمْ بَعْضُكُمْ عَلى بَعْضٍ كَذلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآياتِ وَ اللَّهُ عَليمٌ حَكيمٌ.
اى كسانى كه ايمان آورده ايد، بايد بندگان شما و آنان كه هنوز به حد بلوغ نرسيدهاند، در سه هنگام از شما براى وارد شدن به خانه یا اطاق رخصت بگیرند: پيش از نماز صبح و هنگام ظهر كه لباس از تن بيرون مى كنيد و بعد از نماز عشا. اين سه وقت، عورت شماست. در غير آن سه هنگام، شما و آنان گناهى مرتكب نشده ايد اگر بر يكديگر بگذريد. خدا آيات را اينچنين براى شما بيان مى كند، و خدا دانا و حكيم است.
قرآن فرموده است، در سه وقت از شبانه روز، هیچ کس بدون در زدن واجازه گرفتن نباید وارد اطاق شود. اول، پیش از نماز صبح. دوم، بعد از خواب ظهر. سوم بعد از نصف شب که افراد درخواب هستند؛ زیرا دراین سه وقت، عورت اشخاص دیده می شود.
2 – آیت 59 از سوره نور: وَ إِذا بَلَغَ الْأَطْفالُ مِنْكُمُ الْحُلُمَ فَلْيَسْتَأْذِنُوا كَمَا اسْتَأْذَنَ الَّذينَ مِنْ قَبْلِهِمْ كَذلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آياتِهِ وَ اللَّهُ عَليمٌ حَكيمٌ.
و چون اطفال شما به حد بلوغ رسيدند، بايد همانند كسانى كه ذكرشان گذشت رخصت طلبند. خدا آيات را اينچنين براى شما بيان مىكند. و خدا دانا و حكيم است. دراین آیت می گوید: فرزندان بالغ شما هم حق ندارند درآن سه وقت، بدون اجازه وارد اطاق شما شوند. چراکه شما لخت هستید و امکان کشف عورت است.
3 – آیت 60 از سوره نور: وَ الْقَواعِدُ مِنَ النِّساءِ اللاَّتي لا يَرْجُونَ نِكاحاً فَلَيْسَ عَلَيْهِنَّ جُناحٌ أَنْ يَضَعْنَ ثِيابَهُنَّ غَيْرَ مُتَبَرِّجاتٍ بِزينَةٍ وَ أَنْ يَسْتَعْفِفْنَ خَيْرٌ لَهُنَّ وَ اللَّهُ سَميعٌ عَليمٌ.
و زنان بازنشستهاى كه اميد زناشويى ندارند بر ايشان گناهى نيست كه پوشش وجامه خويش را كنار نهند به شرطى كه زينتش را خود نمایی نکند و اگر عفّت بجويند بر ايشان بهتر است و خداوند شنواى داناست.
یعنی برهنه بودن زنان پیر، اگر همراه با خود نمایی با زینت واندام های جنسی نباشد اشکالی ندارد.
ملاحظه می کنید که اگر قرآن کریم، بدون توهمات و تصرفات علما باشد، تنها برهنه بودن را ممنوع کرده است. در قرآن کریم، هیچ سخنی از پوشاندن سر و گردن ومو، وجود ندارد.
حجاب، نگاه دوباره ادامه دارد
0 دیدگاه ها